بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰن ٱلرَّحِيم
Demi masa. Sesungguhnya semua manusia didalam kerugian. Kecuali yang beriman, beramal soleh dan berpesan-pesan dengan kebenaran serta kesabaran.
(Surah Al-‘Asr)
___________________________________________________

PAS T'ganu: Jijik ADUN lompat partiSumber : MalaysiaKini

Pesuruhjaya PAS Terengganu menegaskan bahawa beliau memang tidak menerima seseorang wakil rakyat melompat parti – seperti diura-urakan akan melibatkan sembilan ADUN Umno.

"Kalau mereka mahu lompat, lompatlah. Tapi saya tidak suka orang lompat parti ini.

"Saya anggap lompat-lompat parti ini perbuatan jijik," kata Datuk Harun Taib kepada Malaysiakini hari ini.Diminta mengulas kemungkinan wakil-wakil rakyat Umno melompat kepada PKR dan bergabung dengan PAS untuk membentuk kerajaan baru di negeri itu, ADUN Manir berkata beliau tidak tahu-menahu tentang perkara tersebut.

"Saya tidak tahu, biar ia berlaku dululah baru kita boleh tengok kesannya," katanya lagi.

Harun, yang juga ketua Dewan Ulama PAS, menambah beliau tidak menghalang mana-mana wakil rakyat Umno yang ingin menyertai parti dalam gabungan Pakatan Rakyat itu.

"Macam mana saya nak halang, saya mana ada kuasa untuk halang siapa-siapa," katanya, mengulas laporan media yang mendakwa beliau berbuat demikian kerana mempunyai hubungan baik dengan menteri besar.

Dihubungi petang ini, Harun mengakui beliau memang mempunyai hubungan lebih baik dengan Datuk Ahmad Said berbanding bekas menteri besar Datuk Seri Idris Jusoh, juga ADUN Jertih.

Jelasnya, beliau lebih senang bekerjasama dengan ADUN Kijal dalam urusan pentadbiran negeri itu berbanding Idris – pemimpin “gelombang biru” yang berjaya menumbangkan kerajaan PAS di neger itu dan mentadbir sehingga 2008.

"(Sebagi pemimpin Umno,) Ahmad pun sama juga, tapi Idris lagi teruk. Habis dia rampas balik tanah yang diberikan (oleh kerajaan PAS) kepada rakyat dulu," katanya, bekas exco pendidikan negeri.

Ditanya lagi sekiranya beliau mengetahui perjumpaan yang didakwa diadakan di antara wakil-wakil rakyat Umno itu dengan penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Harun berkata:

"Saya tidak tahu langsung. Saya tidak ada kena-mengena dengan perkara itu."

Tambahnya, beliau juga tidak menganjurkan apa-apa perbincangan mengenai isu berkenaan.

"Orang boleh kata macam-macam. Tapi bukan kerja saya untuk berbincang mengenai perkara ini," katanya lagi.

0 comments:

Malaysiakini